Pressrelease 2008-01-31

 

Jakten på huvudlöss fortsätter – ny chans att stoppa dem 1-3 februari

Till helgen är det återigen dags för Avlusningsdagarna. Kampanjen som förespråkar regelbunden luskamning som främsta vapnet för att få bukt med problemen med huvudlöss genomförs nu för femte gången. Det är dags att ta fram luskammen och börja jaga löss.

”Det är dags att ta fram luskammen och börja jaga löss” säger Natacha Wirdemark på LusFri, initiativtagare till helgens kampanj mot huvudlöss. Kampanjen som startade 2006 förespråkar regelbunden luskamning som den viktigaste åtgärden att få bort problemen med huvudlöss.

Vårens kampanj är den femte i ordningen. ”Det är jättekul att det är fler och fler skolor som vill delta i kampanjen. Eftersom många skolsköterskor förklarat att de haft svårt att nå föräldrar som inte talar svenska, har vi nu översatt kampanjmaterialet om löss och luskamning till ett antal olika språk” säger Natacha .  LusFri har också producerat en film för att visa rent praktiskt hur luskamning kan gå till. ”Många tycker det är svårt att luskamma efter tecknade bilder. Därför har vi tagit fram en film som visar steg för steg hur man kan luskamma rent praktiskt” säger Natacha. Filmen och informationsmaterialet på olika språk finns på www.LusFri.nu.

Den nationella kampanjen Avlusningsdagarna är ett samarbete mellan LusFri och skolsköterskor runt om i landet. Kampanjen stöds av Sveriges Skolläkarförening, Riksföreningen för Skolsköterskor och Läkemedelsverket.

”Riksföreningen för skolsköterskor vill uppmuntra till att delta i kampanjen. Informationsdelen är viktig för att få större spridning om att alla kan drabbas av löss och att kamning är en mycket viktig del av behandlingen.”

Gunilla Fagerholt, ordförande Riksföreningen för skolsköterskor

"Nationella Avlusningsdagarna är ett bra sätt att nå föräldrar med information om problemet med huvudlöss, och att lyfta upp vikten av att regelbundet luskamma barnen.".

Karin Klintberg, Receptarie Medicinsk information, Läkemedelsverket

Mer information

För mer information om kampanjen se www.avlusningsdagarna.se och www.lusfri.nu eller kontakta Natacha Wirdemark 073-5033436, info@lusfri.nu.